Webinar

Datum: 09-04-2024

Uitnodiging webinar: "Uitkijken naar laagvliegers: luchtwachttorens uit de Koude Oorlog" op 9 april 2024 om 19.30 uur, gepresenteerd door Sandra van Lochem.

Verspreid over het land zijn nog ruim 50 luchtwachttorens en luchtwachtposten uit de Koude Oorlog. Ze waren onderdeel van een netwerk van bijna 300 uitkijktorens en commandobunkers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD). Op de uitkijkposten keken vrijwilligers tussen 1950 en 1968 uit naar de gevreesde komst van Russische vliegtuigen, die laag onder de radar verwacht werden. Duizenden vrijwilligers, luchtwachters op de torens en dames van de Luva in luchtwachtcentra, gaven 2 uur per week van hun tijd om het netwerk paraat te houden. Het netwerk raakte eind jaren ’60 alweer achterhaald. Verbeterde radardekking nam de waarneming van het lage luchtruim over.

De lezing over het Korps Luchtwachtdienst en de rol ervan in de luchtverdediging tegen laagvliegers in de vroege periode van de Koude Oorlog bevat veel historisch beeld en ook vergelijkbare netwerken in andere landen aan beide zijden van het IJzeren Gordijn komen aan bod. Ook wordt een korte historische film over het Korps Luchtwachtdienst getoond. Drs. Sandra van Lochem is historisch geograaf en werkt als senior specialist Erfgoed en Landschap bij Natuurmonumenten. Ze is actief lid van de Werkgroep Koude Oorlog van de Stichting Menno van Coehoorn. Regelmatig schrijft ze artikelen over militair erfgoed. In 2022 schreef ze een uitvoerig boek over luchtwachttorens (Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog, nai010 uitgevers, 2022). 

Adres

Stichting Menno van Coehoorn
Online

Uitjes in de buurt

Reviews van Webinar

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.